Thursday, October 20, 2011

My Cookie Monster

Tiada yang lebih membahagiakan mama dan papa kalau anak2 semua gembira dan seronok. Bahagia melayan anak2 yang makin meningkat usia, anak2 yang semakin bijak meminta itu ini, bertanya itu ini.. walau kadang2 ada gak yg buat mama papa geram :) ...

Hujung minggu lepas mama seronok melayan cookie monsters di dapur... masing2 berebut2 nak tolong... anak2 belajar erti seronoknya meluangkan masa bersama keluarga... hujan renyai2 kat luar rumah... seluruh rumah wangi bau cookies yang anak2 buat... Heaven :))

See his face... bliss ~


Sonok ek dapat pegang mixer :)


Kakak buat muka bila papa suh senyum sket...


Dah mula berebut nak dok atas... berebut mixer... sila abaikan counter yang sepah :P


Muka penuh tepung... tu yang makin sedap cookies kakak :P


Along penuh konsentrasi...


owh... sian adik fea tak bley nak join... next time yer sayang... cukup la along ngan kakak yg berebut...


Menunggu dengan penuh perasaan...


seronok bila nampak cookies dah nak jadi ... jelas air muka kakak yang sungguh teruja tunggu...


tadaaa... inilah hasilnya... cookies yg macam2 bentuk dan rasa... pasal ada yang hangit pasal mama lambat kuarkan dr oven... mama sibuk dok nak updet fb... hahahhaha!


Huwaaaaa.... adik fea dah geram bila adik takleh nak join...


Chocolate chip cookies yang amat mudah dan simple resepinya.... selamat mencuba!!

Bahan2 :

(malas nak translate :p)
3/4 cup granulated sugar
3/4 cup packed brown sugar
1 cup butter or margarine, softened
1 egg
2 1/4 cups all-purpose flour
1 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
1 cup coarsely chopped nuts
1 package (12 ounces) semisweet chocolate chips (2 cups)

 
Cara Buat :
Heat oven to 375┬║F.
Mix sugars, butter and egg in large bowl.
Stir in flour, baking soda and salt (dough will be stiff).
Stir in nuts and chocolate chips.
Drop dough by rounded tablespoonfuls about 2 inches apart onto ungreased cookie sheet.
Bake 8 to 10 minutes or until light brown (centers will be soft).
Cool slightly; remove from cookie sheet.
Cool on wire rack.

siap!!

 

2 comments:

  1. 1) dapo cantik! kelas ko jah :p

    2) sofea comey wpn x dpt join..hahaha

    3) pasni along & kakak wt biskut utk atih plak ye

    ReplyDelete
  2. mixer steel-hehe-nak tanya mixer tu ada stand tak

    brand apa..hoho sibuk jeh...:)

    nice kuih, nice photo, nice moment...

    ReplyDelete